Spring menu over

Stemmehvile, skånsom stemmebrug og almindelig stemmebrug

Når du skal tage hensyn til dine stemmelæber efter en operation, skal du indstille dig på at skulle igennem tre faser: stemmehvile, skånsom stemmebrug og almindelig stemmebrug.

Første fase: Stemmehvile

Stemmen har brug for hvile i den første tid efter en operation. Hvor længe aftales med lægen, der opererer. Forbered dine omgivelser på, at du i en tid efter operation ikke må tale, som du plejer.

I denne tid må du nemlig kun hviske blødt. Den bløde hviskestemme skal føles helt afspændt og ubesværet i halsen. Forbered eventuelt et kort eller lignende, hvor der står, at du er blevet stemmeopereret og derfor ikke må bruge stemmen. Dette kan være anvendeligt, hvis du får henvendelser fra en, der ikke kender til din situation.

Når du er i perioden med stemmehvile kan du med fordel kommunikere ved hjælp af papir, mail, sms m.m.

Anden fase: Skånsom stemmebrug

Når du må begynde at bruge stemmen igen, skal du tale så blødt og

forsigtigt som muligt. Varigheden af denne periode er forskellig fra person til person. Det kan forekomme, at stemmen er meget svag eller hæs, men den kommer igen.

Accepter, at stemmen lyder, som den gør. Tal kun så længe, det føles rart. Pres ikke stemmen og tal ikke i udfordrende omgivelser med støj. En god tommelfingerregel er, at du kun taler til dem, du kan nå med dine hænder – al samtale bør foregå inden for denne afstand.

I første og anden fase er det uhensigtsmæssigt at:

  • Hoste og rømme sig (prøv i stedet at synke eller drikke lidt vand)
  • Råbe eller tale kraftigt
  • Ryge
  • Tale i telefon
  • Løfte tungt
  • Motionere og få pulsen op

Undgå også latter, nys, gråd og anden ukontrollerbar stemmebelastning.

Vand og hvile

Det er derimod en god ide at drikke rigeligt med vand og slappe af (vær opmærksom på stress og spændinger).

Tredje fase: Almindelig stemmebrug

Efter perioden med skånsom stemmebrug er din stemme klar til at blive brugt almindeligt igen.

Det kan være en fordel at:

  • Øge mængden af tale gradvist over nogle uger.
  • Undgå at anstrenge stemmen.

Hvis du har et stemmekrævende arbejde, kan du med fordel have en aftale med arbejdspladsen om at starte blidt op med de opgaver, der indebærer, at du bruger stemmen.

Stemmetræning

Stemmeundervisning

For mange er det en fordel at være i dialog med en logopæd i perioden efter operationen for at undgå overbelastning af stemmen.

Det er en god idé at påbegynde forløbet med logopæden inden, du bliver opereret. Henvend dig derfor gerne til dit Kommunikationscenter når det er besluttet, at du skal opereres. Du kan frit henvende dig med henblik på en vurdering af din stemme hos os.

Praktiske oplysninger

Du kan frit henvende dig for at få en udredning hos os, hvis du bor i en kommune i Nordsjælland: Allerød*, Egedal**, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal.                                                                 

*Bor du i Allerød Kommune skal du henvende dig til til din kommune for en udredning.

**Bor du I Egedal Kommune, skal du kontakte din kommune inden du sender din ansøgning. 

Du henvender dig til os ved at udfylde et ansøgningsskema og en samtykkeerklæring. Det er dog nødvendigt, at du først bliver undersøgt af en øre-, næse-, halslæge, da vores indsats sker på baggrund af informationer fra lægen.

Vi indkalder dig til en udredningssamtale, når vi har modtaget din ansøgning samt journalnotat fra din øre-, næse-, halslæge.

Vil du gerne til en udredning, skal du klikke på knappen for at komme til vores ansøgningsskema.

Få Thereses gode råd til efter operation af stemmelæberne 

I den første video vil Therese guide dig igennem forskellige måder at hviske på og fortælle, hvornår det er hensynsmæssigt at bruge de forskellige slags efter operationen. 

 

I den anden video vil Therese 

Logo