
Gratis arrangement for UU- og STU-vejledere: Når samtalen kræver mere end ord
Hvordan inddrager man unge med særlige behov i samtaler om uddannelse og trivsel, når ordene ikke altid rækker? Det får du inspiration og konkrete metoder til, når Kommunikationscentret og CSU Egedammen inviterer til oplæg og sparring for blandt andet UU-, STU- og PPR-vejledere.
Hvordan giver man unge med særlige behov en stærkere stemme i deres eget uddannelsesforløb?
Det spørgsmål stiller vi skarpt på, når logopæderne Bitten Folke Svejstrup og Nynne Schmidt Abildgaard fra Kommunikationscentret inviterer UU- og STU-vejledere til et gratis eftermiddagsarrangement på CSU Egedammen den 21. maj fra kl. 14.00 til 16.00.
Arrangementet udspringer af en aktuel virkelighed, da vi har fået den såkaldte Barnets Lov, der skal sikre at børn og unge bliver inddraget i deres sager. Som fagperson kan det være en udfordring at sikre, at den unges stemme faktisk bliver hørt – især når kommunikationen er sårbar eller begrænset.
”Vi oplever, at mange fagpersoner gerne vil inddrage den unge i samtaler, men mangler konkrete redskaber. Her kan Talking Mats gøre en stor forskel,” siger Nynne og fortsætter:
”Det er en metode, vi bruger hver dag i vores arbejde. Den skaber både struktur og tryghed i samtaler, hvor det ellers kan være svært at få hul på det, der virkelig betyder noget for borgeren”.
Talking Mats er en visuel samtaleteknik, der gør det lettere for personer med sproglige eller kognitive vanskeligheder at udtrykke holdninger, behov og følelser.
Vi ser det som en måde at gøre samtalen mere ligeværdig. Det handler ikke kun om at forstå, hvad den unge siger, men også om at hjælpe dem med at blive taget alvorligt. Når det lykkes, bliver beslutningerne også bedre.
Når to bliver til én
Arrangementet er samtidig et udtryk for det nye samarbejde mellem CSU Egedammen og Kommunikationscentret, som blev lagt sammen den 1. marts 2025. De to centre er nu ét fælles center for kommunikation og specialundervisning for borgere i Nordsjælland.
Sammenlægningen samler både viden og faglige miljøer inden for blandt andet Alternativ og Supplerende Kommunikation (ASK), teknologiske hjælpemidler og specialpædagogiske tilgange.
Arrangementet den 21. maj er et af de første fælles faglige tiltag, hvor vi kombinerer vores viden og erfaringer for at give jer som UU- og STU-vejledere ny inspiration til jeres arbejde.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig.