
Magnus' kamp for digital selvstændighed
MitID skal give adgang, men for Magnus blev det en mur. Som 24-årig med muskelsvind og øjenstyring som betjeningsmulighed mistede han sin digitale adgang på grund af regler og misforståelser. Men hjælp fra Kommunikationscentret lykkes det at få hans digitale selvstændighed tilbage.
”Vi troede, det ville være en enkel proces. Men pludselig var min MitID-konto suspenderet og ingen kunne forklare hvorfor.”
Magnus Gylling Mortensen lever med en muskelsvindsygdom. Han bruger øjenstyring til at navigere på sin computer, der også fungerer som kommunikationshjælpemiddel.
Med hjælp fra Kommunikationscentret havde han fået en løsning, der ville gøre ham fuldstændig selvhjulpen i forhold til MitID. Endelig kunne han håndtere sine egne login og digitale selvbetjeninger uden hjælp fra sine forældre.
Men da han sammen med sin far og søster mødte op i Borgerservice for at aktivere sin løsning, tog det hele en uventet drejning. Hans konto blev suspenderet – først med den begrundelse, at han skulle have en værge.
Senere blev forklaringen ændret til, at han havde ‘delt sin adgangskode’. På et øjeblik mistede han adgangen til sin bank, sine beskeder fra det offentlige og kontrollen over vigtige dele af sit liv.
”Som ofte før tog jeg situationen roligt, da der sker mange ting hen over mit hoved i mit liv. Min søster og far var forståeligt nok meget mere påvirkede af denne dybt uretfærdige situation. Vi fik også senere at vide, at det ville tage os et år at begynde processen med at få en værgebeskikkelse, hvilket til sidst fik os til at bryde sammen og græde,” fortæller han.

Flere muligheder, end man tror
Til det halvårlige møde for landets Borgerservice-medarbejdere delte Magnus sin historie for 300 deltagere. Det var en fortælling om frustration, men også om løsninger.
IKT-konsulenterne Flemming Christensen og Michael Hjort-Pedersen fra Kommunikationscentret deltog også i mødet, hvor de delte deres viden om alternativ betjening af MitID.
For MitID kan godt bruges af mennesker, der ikke kan betjene en smartphone eller en almindelig computer. Michael og Flemming forstår godt, at den enkelte medarbejder i borgerservice ikke kan eller skal kende til løsningerne, og derfor opfordrede de dem også til at tage kontakt til de lokale kommunikationscentre, når de står i lignende situationer.
”Hvis en borger ikke kan bruge MitID på traditionel vis, betyder det ikke, at der ikke findes en løsning. Det betyder bare, at vi skal lede efter den sammen. Så kan det godt være, at der ikke findes en løsning, men vi skal altid gøre et forsøg,” siger Flemming.
En lykkelig afslutning
For Magnus endte historien heldigvis godt. Efter utallige forsøg, mange telefonopkald og støtte fra Kommunikationscentret fik han sin MitID-adgang tilbage. Og han kan nu betjene det selvstændigt.
”Så sagen ender lykkeligt. Jeg har nu adgang til MitID igen, og jeg kan klare alt omkring login alene. Men jeg må sige, at det er svært at beskrive, hvor stressede vi blev undervejs. At den lille kontrol jeg har over mit liv var formindsket endnu mere,” siger Magnus.
Kommunikationscentret er glade for at kunne dele viden med Digitaliseringsstyrelsen for at sikre, at borgere som Magnus får de løsninger, de har brug for.