Spring menu over

Manglende udtryksmuligheder skabte frustration

Tove Rose har intet talesprog, men kan sige ja eller nej ved at trampe én eller flere gange i gulvet med foden. Medarbejderne på Tove Roses botilbud, Verahus, kender Tove Rose godt og føler, at kommunikationen fungerer godt i deres hverdag. Men på et tidspunkt oplevede de en stigende frustration hos Tove Rose, og det var tydeligt, at der var noget, Tove Rose gerne ville snakke om, men som hun ikke kunne udtrykke.

Medarbejderne på Verahus kontaktede derfor Tove Roses hjemkommune, Sorø, som henvendte sig til VISO (Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation). På den måde kom Tove Rose i januar 2016 i kontakt med vores konsulent Michael, som gik i gang med at finde den rigtige kommunikationsløsning til hende.

Betjeningen var en udfordring

Tove Roses manglende tale og de motoriske udfordringer gav problemer i forhold til at finde et system, som hun var i stand til at betjene. Løsningen blev en opsætning, hvor Tove Rose ved at trykke på en kontakt, kan vælge blandt de muligheder, der vises på skærmen foran hende, hvorefter maskinen siger det valgte (f.eks. et ord eller en sætning) højt.

Da Tove Rose har svært ved at fastholde blikket på skærmen, fungerer systemet ved hjælp af lydscanning, hvor indholdet i de forskellige linjer og felter på skærmen, bliver sagt i stikordsform, så Tove Rose kan høre, hvornår markøren er det rigtige sted.

På den måde kan Tove Rose vælge mellem en mængde ord og sætninger, der på forhånd er lagt ind i systemet. Men hvad gør man, hvis det, man gerne vil sige, ikke allerede findes blandt computerens valgmuligheder?

I Tove Roses tilfælde blev svaret at få lagt et tastatur ind i computeren, så Tove Rose kan vælge enkelte bogstaver på samme måde, som hun vælger færdige ord og sætninger. Så nu kan Tove Rose selv stave de ord, hun gerne vil sige.

Glæden ved musik

Tove Rose er meget glad for musik og havde et stort ønske om at kunne se musikvideoer med sine yndlingskunstnere. Det har tidligere ikke været teknisk muligt, men Kommunikationscentret fandt en løsning, der gør, at Tove Rose nu kan afspille YouTube-videoer ved hjælp af sit kommunikationsværktøj.

I denne video kan du se, hvordan det gik, da Tove Rose prøvede sit nye program til at afspille musikvideoer for første gang.

En vigtig snak om døden

Da Tove Rose fik mulighed for at bruge tastaturet til at kommunikere med, kunne hun pludselig forklare, hvad det var, der havde skabt frustrationerne hos hende til at starte med. Det viste sig at være døden.

Tove Rose havde nemlig tænkt meget på, hvordan livets afslutning skulle være, og hun ville bl.a. gerne i god tid lave et testamente og få fortalt omgivelserne, hvilket tøj hun gerne vil begraves i, når den dag kommer. Tove Rose har nu, ved hjælp af sit kommunikationsværktøj, fået lavet sit testamente, og kjolen, hun gerne vil begraves i, er købt.

Tove Rose bruger også kommunikationssystemet til at kommunikere med sine omgivelser uden for Verahus. Med en kombination af færdige sætninger og tastaturet, der også kan give ordforslag, kan Tove Rose skrive det, hun gerne vil, og sende det som sms’er, bl.a. til Michael fra Kommunikationscentret.

Billede af Tove Rose, der bruger sit nye program
Tove Rose lytter til musik og ser musikvideoer med sit nye program

Vi takker Tove Rose for, at vi må dele hendes historie.

Logo