Spring menu over

Tid til forandring

I 2013 oplevede Linda så store vanskeligheder med at høre, at tiden var inde til at få en CI-operation. I forbindelse med operationen var Linda i kontakt med Kommunikationscentret, da hun følte behov for undervisning og hjælp til sit nye CI-implantat. Hørekonsulenten Dorthe tilrettelagde et forløb for Linda, der var opdelt i to sektioner; undervisning i at høre via CI-høreapparatet og afprøvning af nye hjælpemidler.

”Det var det hele værd!”

Lindas forløb på Kommunikationscentret var ikke legende let. Det krævede både motivation og gåpåmod.

Til tider var det rigtig hårdt og trættende, men Dorthe var rigtig god til at rose og opmuntre mig undervejs. Blod, sved og tårer skulle der til, men jeg opnåede også rigtig positive og opløftende resultater – det var det hele værd!

Foruden undervisning har Kommunikationscentret hjulpet Linda med at afprøve hjælpemidler. Linda anvender eksempelvis dagligt en Roger Pen, som er et kommunikationssystem, der eksempelvis sender lyd fra fjernsyn, radio og mobiltelefon til hendes høreapparat. Ligeledes er hun blevet anbefalet alarmsystemet Flash, der blinker med lys, når det ringer på døren. Linda fortæller, at det er de små ting som hjælpemidlerne, der er med til at øge livskvaliteten: ”Det bliver bar’ en smule nemmere”.

Før CI-operationen fik Linda og hendes mand, Ove, undervisning i tegnstøttet kommunikation sammen med andre hørehæmmede og pårørende: ”Det gav et rigtig godt fælleskab at være sammen med andre hørehæmmede … Og for min mand, Ove, var det også rart at snakke med andre, der er pårørende til hørehæmmede – for det er ikke altid lige nemt at være det ... Jeg oplevede også, at Ove fik en større forståelse for mig og min situation, for det kræver altså en god portion tålmodighed for de nærmeste til en med et hørehandicap”.

Linda kan høre

Den dag i dag kan Linda høre mange flere lyde, end hun har kunne før: ”Altså, nu kan jeg både høre vinden i træerne, fuglekvidder, efterårsbladene, der danser på fortovet, regn, der pjasker på bilen” og så tilføjer hun fnisende: ”… og når min mand tygger på bolsjer, ha ha. Det er jo helt fantastisk og vildt!”.

Linda fortæller også, at foruden undervisning og hjælpemidler har Kommunikationscentret givet hende en stor støtte: ”Jeg har været særligt glad for den støtte, empati og forståelse, som Dorthe har givet mig. Det kan være ret udfordrende at være hørehæmmet, og derfor betyder vores snakke om livet og dét at være hørehæmmet rigtig meget for mig”.

Vi takker Linda og Ove for at give et indblik i deres historie og møde med Kommunikationscentret.

Linda sidder i sin stue

CI-operation

Tilbage i 2013 blev Linda CI-opereret (Cochlear Implant), da hun hørte meget dårligt og oplevede at have svært ved at følge med i samtaler. En CI-operation indebærer, at man får indopereret et slags avanceret høreapparat, der giver mulighed for at opfatte lyde.

Logo