Spring menu over

En hjerneskade kan ændre livet markant – både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. For mange bliver intimitet og seksualitet en ekstra udfordring oveni de mange andre forandringer.

Kommunikationscentret inviterer til et arrangement, hvor du kan få indsigt i, hvordan du kan genfinde seksualiteten og skabe nærvær, selv når livet har taget en uventet drejning. Klinisk sexolog Helle Koldsø vil dele sin ekspertise og erfaring med, hvordan seksualitet kan genopdages og udvikles efter en hjerneskade.

“For mange føles det som om, de mister en del af deres identitet efter en hjerneskade. Men seksualiteten er stadig en vigtig del af den enkeltes livskvalitet og selvopfattelse – uanset de fysiske begrænsninger. Vi har alle brug for nærhed og kærlighed,” fortæller hun.

Seksualitet er en væsentlig del af den psykiske trivsel og livskvalitet, men det er et område, som desværre ofte overses.

Seksualiteten er vigtig for trivslen

Neuropsykolog Camilla Lundin Overbeck påpeger, at en hjerneskade ofte påvirker sexlivet, men alligevel bliver der sjældent talt om det.

“Seksualitet er en væsentlig del af den psykiske trivsel og livskvalitet, men det er et område, som desværre ofte overses,” siger Camilla.

Hun understreger, hvor vigtigt det er, at der bliver taget hånd om disse udfordringer:

"Alt for mange ved ikke, hvor de skal henvende sig for at få hjælp, og nogle opgiver helt deres sexliv, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. At miste adgangen til denne form for nærhed og intimitet kan skabe store følelsesmæssige tab, og det er noget, vi som fagpersoner og samfund skal blive bedre til at italesætte og støtte op om."

Sexolog Helle Koldsø

Klinisk sexolog Helle Koldsø er en af Danmarks førende specialister i at fremme et velfungerende sexliv for mennesker med fysiske eller psykiske udfordringer.

Hjælpemidler kan give nyt liv til intimiteten

Med over 20 års erfaring har Helle Koldsø hjulpet par og enkeltpersoner med at genopdage deres seksualitet, når livet har ændret sig drastisk.

“Nogle oplever en frygt for at tale om seksualitet efter en hjerneskade, fordi det føles både sårbart og uvant. Men det er afgørende at tage samtalen – både for den ramte og for pårørende. Det kræver mod at åbne op for de svære følelser, men det er også nøglen til at finde nye muligheder,” siger hun.

Hun mener, at det ikke handler om at vende tilbage til, hvad man havde før – det handler om at finde nye veje til intimitet og nærvær. For mange kan det være en hjælp at introducere hjælpemidler, som kan kompensere for de fysiske begrænsninger, hjerneskaden har medført.

“Vi skal væk fra tanken om, at sexlivet slutter, når kroppen ikke længere er den samme. Der er altid muligheder, hvis du er villig til at udforske dem. Jeg bliver lykkelig indeni, når jeg ser mennesker genfinde gnisten og opleve kærligheden igen, efter de har følt, at deres liv var forbi,” siger hun.

Vil du lære mere om, hvordan du kan genopdage seksualiteten efter en hjerneskade, eller hvordan du som pårørende kan støtte op? Så tilmeld dig arrangementet den 5. november kl. 15:30-17:30, hvor Helle Koldsø holder oplæg om emnet og introducerer forskellige hjælpemidler. Det foregår på Kommunikationscentret, Skansevej 2D, 3400 Hillerød. 

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig, da der er et begrænset antal pladser.

Logo